Bevalling

Plaats van bevallen
Als de zwangerschap en de bevalling normaal verlopen kun je kiezen waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat je de plaats kiest waar jij en je partner zich ontspannen voelen, dan kan je namelijk het beste bevallen!

Thuis bevallen
Een thuisbevalling heeft als voordeel dat je in een eigen vertrouwde omgeving bent. We zullen meestal eerst een (paar) keer bij je langskomen. Wanneer de bevalling zo ver gevorderd is dat je kind binnen een paar uur wordt verwacht, dan zullen we besluiten te blijven om je bij het laatste stuk actief te begeleiden. De kraamverzorgster wordt dan ook door ons gebeld en we zorgen dat alle spullen klaarstaan. Er bestaan situaties waarin het beter en/of noodzakelijk is om naar het ziekenhuis te gaan. Afhankelijk van de situatie zal dit met eigen vervoer of per ambulance gebeuren.

Wanneer de bevalling thuis plaatsvindt zorgen we samen met de kraamverzorgster dat alles wordt opgeruimd, dat je wordt gewassen of gedoucht en dat de baby wordt verzorgd. Op die manier kunnen jij en je partner na de bevalling bijkomen.

Poliklinisch bevallen
Je kunt er ook voor kiezen om zonder medische indicatie, dus op eigen verzoek in het ziekenhuis te bevallen. Dit wordt de poliklinische bevalling of een verplaatste thuisbevalling genoemd. Het eerste gedeelte van de ontsluiting vindt thuis plaats. Het laatste gedeelte vindt in het ziekenhuis plaats. In dit geval begeleiden wij de bevalling en komt er een verpleegkundige van het ziekenhuis ons assisteren. Wanneer alles zonder problemen verloopt mag je vaak na 2-3 uur weer naar huis.

Als zich complicaties voordoen dan dragen we de zorg over aan de gynaecoloog. Er is dan sprake van een medische indicatie. De eigen bijdrage zal dan vervallen. Tevens kan het bij complicaties voorkomen dat je langer in het ziekenhuis moet blijven. Dit wordt met je besproken wanneer dit zich voordoet. Een poliklinische bevalling wordt gedeeltelijk vergoed door je zorg- verzekeraar. Er is dus een eigen bijdrage. Het kan zijn dan alles volledig wordt vergoed wanneer je goed aanvullend verzekerd bent.

Thuisbevalling net zo veilig als poliklinische bevalling
Een poliklinische bevalling in het ziekenhuis is niet veiliger dan een thuisbevalling. Uit het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift “British Journal of Obstetrics and Gynaecology”, blijkt dat er geen hogere babysterfte is bij baby’s van vrouwen die thuis bevallen. Evenmin worden ze vaker op de intensive care opgenomen. Aan het onderzoeken deden tussen 2000 en 2006 meer dan een half miljoen Nederlandse vrouwen mee. Zij konden allemaal medisch gezien thuis bevallen en zij werden allemaal begeleid door een verloskundige.

Voorafgaand aan de bevalling
Voor dat de bevalling echt begonnen is kunnen de volgende symptomen zich voordoen:

  • Harde buiken
    Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder die niet pijnlijk zijn. Ze komen niet met regelmaat en nemen af bij rust. Ze kunnen wel ongemakkelijk zijn. Vaak zijn ze gerelateerd aan drukte, zowel geestelijk als lichamelijk. Soms kan een blaasontsteking de oorzaak zijn. Harde buiken komen aan het einde van de zwangerschap vaker voor en kunnen geen kwaad. Wanneer ze echter niet afnemen met rust is het advies om je urine te laten controleren op een blaasontsteking. Dit gebeurt bij de huisarts.
  • Voorweeën
    Dit zijn pijnlijke contracties van de baarmoeder die met name aan het einde van de zwangerschap voorkomen. Ze zijn kort van duur, zo’n 20-30 seconden en kunnen wel een paar uur aanhouden. Dit gebeurt met name ´s nachts. Deze voorweeën zorgen niet voor ontsluiting, maar wel voor het soepel en weker worden van de baarmoedermond.
  • Indalingsweeën
    Dit zijn steken laag in de onderbuik of in de vagina. Ze zorgen ervoor dat het kindje gaat indalen of nog wat dieper in het bekken komt. Niet iedereen krijgt hiermee te maken. Zeker wanneer het niet meer het eerste kindje is kan het ook zijn dat het hoofdje pas gaat indalen tijdens de bevalling.

De bevalling
Van 37 weken tot en met 42 weken mag je onder onze begeleiding bevallen. De meeste bevallingen vinden in deze periode plaats. Mocht je buiten deze termijn gaan bevallen, dan wordt je verder begeleid in het ziekenhuis onder leiding van een gynaecoloog.

Tijdens de bevalling gebeurt er heel veel in je lichaam. Als je de baarmoeder vergelijkt met een grote ballon met een tuutje eraan, dan is de ballon de baarmoeder en het tuutje de baarmoedermond. De baarmoedermond is een aantal cm lang. De eerste fase van de bevalling wordt de latente fase genoemd. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond soepel en week wordt. Daarnaast wordt de baarmoedermond steeds korter en verdwijnt zelfs helemaal. Ook krijg je op deze weeën de eerste 3 cm ontsluiting.

Daarna ga je de actieve fase in. In deze fase komen de weeën zeer regelmatig om de +/- 3 minuten en duren 60 seconden. Met deze weeën bereik je de 10 cm ontsluiting en dit gaat gemiddeld met 1 cm per uur. Bij een tweede kindje of meer gaat dit vaak sneller.Wanneer je 10 cm ontsluiting hebt bereikt zit het hoofdje vaak zo diep dat het op de anus drukt. Dit veroorzaakt persdrang. Voor een eerste kindje moet je gemiddeld 1,5 uur persen. Bij een tweede kindje of meer gaat dit sneller.

Wanneer de verloskundige bij je thuis komt zal ze de weeën observeren om een goed beeld te krijgen waar je ergens in de bevalling zit en of je ook daadwerkelijk goede weeën hebt. daarnaast voelt ze aan je buik en luistert ze naar de harttonen.

Wanneer de verloskundige vindt dat je goed aan het bevallen bent dan doet ze meestal een inwendig onderzoek. Door middel van dit onderzoek kunnen we voelen hoe lang de baarmoedermond nog is en of deze soepel en week wordt. Daarnaast kunnen we voelen of er al wat ontsluiting is. Afhankelijk van onze bevindingen blijven we of spreken we een tijd af wanneer we weer langskomen.

De bevalling hoeft niet te beginnen met weeën. Ook kunnen eerst de vliezen breken. Wanneer de weeën op gang komen wisselt per vrouw. Dit kan direct zijn, dat kan een paar uur duren, maar het kan ook zo zijn dat je na het breken van de vliezen helemaal geen weeën krijgt. In het laatste geval wordt de zorg na 24 uur aan de gynaecoloog overgedragen.

Gerealiseerd door RM Webcreaties