Voorbereiding

Voorbereiding
Elke bevalling is uniek en elke vrouw beleeft het op haar eigen manier. Hoe jij je voelt als je kindje geboren wordt, kan dus niemand vertellen. Wel wat er tijdens een bevalling met je gebeurt en hoe je jezelf daar zo goed mogelijk op kunt voorbereiden. Iedere vrouw bereid zich op haar eigen manier voor. Een zwangerschapscursus is een goed voorbeeld hiervan. Bij het kopje “links” zie je een aantal voorbeelden van cursussen hier in de regio.

Iedere maand geven we in samenwerking met de verloskundigen praktijken uit de regio en het Rode Kruis Ziekenhuis een voorlichtingsavond over de laatste loodjes in de zwangerschap, de bevalling en je kraamtijd. Tijdens deze gratis avond in komt naast de voorbereiding op je bevalling nog veel meer aan bod zoals bijvoorbeeld informatie over pijnbestrijding.

Praktische voorbereiding
Zorg dat je rond de 36 weken zwangerschap een zogenaamde “vluchttas” klaar hebt staan.
Mocht je in het ziekenhuis willen bevallen of onverhoopt om een medische reden naar het ziekenhuis toe moeten dan kan deze tas met benodigdheden zonder nadenken meegenomen worden.

Rond de 36-37 weken zwangerschap moet je bed op klossen staan zodat de hoogte van je bed ongeveer 80 cm is. Zorg ervoor dat je matras beschermd is met een zogenaamde matrasbeschermer. Op een waterbed kun je niet bevallen dus regel in zo’n geval een (tijdelijk) ander bed.

Voor een thuisbevalling kun je 2 emmers klaarzetten met vuilniszakken erin. Je kunt de 2 (gecontroleerde) kruiken klaar leggen in het bedje van je kind. Ook kun je een stapel hydrofiel luiers klaar leggen.

Zorg ervoor dat de kamer goed verlicht en verwarmd is en dat er stromend water op de verdieping aanwezig is waar je bevalt. Om veiligheidsredenen adviseren wij om niet op een zolder te bevallen of op een verdieping die te bereiken is via een wenteltrap.

Gerealiseerd door RM Webcreaties