Leefgewoontes

Roken
Roken tijdens de zwangerschap brengt risico’s met zich mee. Schadelijke stoffen passeren de placenta(moederkoek). De kans op vroeggeboorte, groei-achterstanden bij het kind en doodgeboorte zijn aanzienlijk hoger als je rookt. Ook na de geboorte is roken schadelijk voor je kind. Het advies voor beide aanstaande ouders is dan ook om te stoppen met roken. Wanneer je het moeilijk vind om te stoppen, schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Op de volgende website kan je hulp inschakelen bij het stoppen: www.stivoro.nl/zwangerschap

In het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk bestaat een stoppen met roken poli. Je kunt hier onder begeleiding stoppen met roken.

Alcohol
Verschillende onderzoeken tonen aan dat alcoholconsumptie in de zwangerschap ernstige en levenslange gevolgen kan hebben. Schadelijke gevolgen kunnen zowel optreden bij kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap zwaar drinken als bij moeders die matig drinken. In ieder stadium van de zwangerschap kan alcoholgebruik het kind beschadigen. In de eerste drie maanden kan het voornamelijk tot anatomische en organische afwijkingen leiden en in het laatste trimester vooral van invloed zijn op de groeiontwikkeling. Aangezien het centrale zenuwstelsel gedurende de hele zwangerschap in ontwikkeling is, is blootstelling aan alcohol gedurende de volledige zwangerschap risicovol.

Het beste advies voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, is dus: vermijd alcohol om zo de gevaren uit te sluiten.

Voor meer informatie zie de website van Stichting Alcohol Preventie Nederland(STAP)  en Jellinek.

Drugs
Alle soorten verdovende middelen hebben invloed op het ongeboren kind. Je maakt een hogere kans op een miskraam of vroeggeboorte, de groei van je kind vertraagt, er kunnen zich afwijkingen vormen in bepaalde organen, en de ontwikkeling van je kind kan erdoor verstoord raken.
Mocht je drugs gebruiken vertel dit dan eerlijk aan ons. Praat hier open over en schroom niet te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Samen kunnen we naar een oplossing zoeken.

Voor meer informatie zie de website van het Trimbos Instituut en van Jellinek:

Sporten
Sporten tijdens je zwangerschap is gezond! Je kunt blijven sporten zoals je gewend bent tot het moment dat het voor jou niet meer prettig aanvoelt, luister naar je lichaam. Sporten waarbij een grote kans is op lichamelijk contact, vallen en stompen in je buik raden we af.
Medicijnen

Wanneer je medicijnen gebruikt, vraag dan altijd bij je behandelend arts na of deze tijdens je zwangerschap mag gebruiken. Sommige medicijnen mag je namelijk niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Dit geldt ook voor een aantal vrij verkrijgbare medicijnen. Bij vragen kun je contact opnemen met de verloskundige of huisarts. Paracetamol zonder codeïne of cafeïne kun je zonder gevaar gebruiken. Zie de bijsluiter voor de dosis. Als de tandarts (of een andere arts) het noodzakelijk vindt om een plaatselijke verdoving te gebruiken, bestaat hier tijdens de zwangerschap géén bezwaar tegen. Vertel de tandarts wel dat je zwanger bent.

Reizen
Tegen vliegreizen bestaat uit medisch oogpunt geen bezwaar. Vliegen kan bij de meeste maatschappijen tot 32 weken, omdat ze geen bevallingen in de lucht willen riskeren. Als je tijdens de zwangerschap op vakantie gaat is het raadzaam om je zwangerschapskaart mee te nemen.

Bij verre, meestal tropische bestemmingen kan er een verhoogd infectierisico zijn waarvoor inentingen nodig zijn. Informeer hierover bij de GGD en meldt dat je zwanger bent. Sommige bestemmingen worden afgeraden voor zwangere vrouwen.

Het is belangrijk om gezond te blijven eten en drinken. Let op de versheid van de voeding en drink in het buitenland bij voorkeur niet uit de kraan. Je lichaam kan anders reageren op voedsel in het buitenland, wees bedacht op misselijkheid en diarree. Dit komt vaker voor als je in het buitenland bent. Zorg dat je ter plaatse weet waar de dichtstbijzijnde doktersdienst en ziekenhuis zich bevinden.Voor meer informatie zie de website van het RIVM en Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersvaccinaties.

Sauna/zonnebank
Of een hoge omgevingstemperatuur in de zwangerschap kwaad kan is niet bekend. Daarom is het verstandig om in de eerste drie maanden van de zwangerschap langdurig hete baden, saunabezoek en zonnebank te vermijden. Een zonnebank kan een zwangerschapsmasker (een bruine verkleuring van de huid) veroorzaken of verergeren. Dit kan ook gebeuren door te zonnen.

Gerealiseerd door RM Webcreaties