Voeding voor de baby

Borstvoeding/Kunstvoeding

Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor je kind. Wij vinden het belangrijk dat je jezelf goed laat informeren om de juiste keuze te kunnen maken. Dit kan via het lezen van folders, boeken en betrouwbare sites op internet en het bijwonen van een borstvoedingsavond.

Borstvoedingsavond in De Jansheeren
Maltezerplein 1 in Heemskerk.
Aanmelding via SenZ 088-9958822.

In Heemskerk is er in het sportcafe van Zwembad de Waterakkers maandelijks een mamacafe. Vind je het leuk om met andere voedende moeders met hun kindje in contact te komen? Of heb je een vraag voor een lactatiekundige? Kom langs! Het mamacafe is elke maand van 10.00 uur t/m 11.30 uur.

Borstvoeding
Borstvoeding geven is puur natuur, maar vraagt soms, in de eerste kraamdagen, wel wat tijd en moeite. Gelukkig zijn problemen meestal goed op te lossen en van korte duur. De voordelen van borstvoeding zijn de tijdsinvestering echter meer dan waard! In de praktijk blijkt dat door een goede voorbereiding de kans van slagen van borstvoeding groter is. Soms loopt de borstvoeding niet zoals je graag zou willen. Wij kunnen je in dit geval extra ondersteunen. Soms kan ook de hulp van een lactatiekundige(borstvoedingsexpert) worden ingeschakeld.

Borstvoeding heeft zowel op korte als op lange termijn gezondheidsvoordelen voor zowel jezelf als voor jouw baby. In het algemeen geldt dat de positieve effecten groter worden wanneer er langer borstvoeding wordt gegeven. De Wereldgezondheidsorganisatie(WHO) adviseert dan ook om zes maanden alleen borstvoeding te geven en na deze zes maanden borstvoeding te combineren met andere voedingsmiddelen.

Voordelen van borstvoeding voor jezelf:
Borstvoeding is altijd aanwezig wanneer je met je baby ergens heen gaat, zelfs op de goede temperatuur. Borstvoeding geven kost geen geld. Uit onderzoek is gebleken dat je minder kans hebt op het krijgen van reuma en mogelijk minder kans hebt op eierstokkanker en borstkanker voor de menopause. Wanneer je langere tijd borstvoeding geeft dan kan dit helpen om het gewicht van voor de zwangerschap weer te bereiken.

Voordelen van borstvoeding voor je baby:
Je baby heeft minder kans om ziek te worden doordat deze stoffen krijgt via de borstvoeding die hem of haar tegen ziekten beschermen. Een baby die borstvoeding krijgt heeft ook minder kans op een oorontsteking, een infectie in de darmen of overgewicht.

Mogelijk heeft een borst gevoede baby een kleinere kans op suikerziekte(type 1), bloedkanker(leukemie) en het krijgen van allergieën, zoals hooikoorts. Bij de preventie van allergische aandoeningen worden in veel wetenschappelijke onderzoeken het 4-6 maanden borstvoeding geven aan een baby als belangrijkste methode gezien om allergische aandoeningen te voorkomen.

Flesvoeding
Mocht je geen borstvoeding kunnen of willen geven, dan is het van belang de flesvoeding voor de geboorte van je kind in huis te hebben. Zorg dat het zuigelingenvoeding voor kinderen van nul tot zes maanden is. Het merk is een eigen keus. Wel is het belangrijk om bij risico op koemelkallergie, hypoallergene voeding te geven. Er is sprake van een verhoogd risico als moeder, vader of een eerder kindje last heeft van een voedselallergie, eczeem, astma en/of vastgestelde hooikoorts. In dat geval is borstvoeding de eerste 6 maanden de eerste keus, en anders hypoallergene voeding. Mocht je hier nog vragen over hebben, stel ze gerust!

Gerealiseerd door RM Webcreaties