40 weken zwanger, en dan?

De uitgerekende dag voorbij, en nu?
40 weken zwanger

Een normale periode om te bevallen is tussen 37 weken en 42 weken.

Het gebeurt regelmatig dat de bevalling zich later dan 40 weken aandient; slechts 3-4 % van de vrouwen bevalt op haar uitgerekende datum.

Indien je geen medische complicaties hebt en je voelt de baby goed bewegen, dan is het voor een voorspoedig verloop van de bevalling het gunstigst om een spontane start van de baring af te wachten. We streven naar een bevalling uiterlijk bij 42 weken. Indien gewenst kunnen we vanaf 41 weken de baarmoedermond strippen.

Wat houdt strippen in?
Strippen

Strippen is een vaak toegepaste, effectieve methode om de start van de bevalling op gang te helpen. Bij het strippen wordt via de baarmoederhals met één of twee vingers de vliezen van de baarmoederwand losgewoeld. Als reactie daarop produceert het lichaam op lokaal niveau prostaglandinen. Deze stoffen bevorderen het rijpen van de baarmoederhals en kunnen weeën opwekken. We kunnen het strippen indien nodig elke 2-3 dagen herhalen. Soms heeft het niet voldoende effect, dan kan er worden gekozen voor een balloninleiding.

Strippen
Wat is een balloninleiding?
Balloninleiding

Een balloninleiding is een inleiding van de bevalling door middel van het plaatsen van een ballonkatheter (“ballon”). Er worden dus geen hormonen toegediend.

Het plaatsen van een ballon wordt gedaan bij vrouwen met een nog onrijpe baarmoedermond. Wanneer er gesproken wordt over een onrijpe baarmoedermond is de baarmoedermond nog een tuutje die stug en nog gesloten is. De baarmoedermond moet eerst week worden en het tuutje moet geheel verdwijnen voordat de baarmoedermond open zal gaan. Wanneer deze een stukje geopend is, noemen we dit ontsluiting.

Een ballon, hoe gaat dat?
Plaatsen ballon

Het plaatsen van de ballon gebeurt door een klinisch verloskundige op de verloskamers van het RKZ. Zij brengt dmv een inwendig onderzoek een katheter in, in de baarmoedermond. Hierna vult de verloskundige het ballonnetje van de katheter met 50 ml water zodat deze achter de baarmoedermond blijft hangen. Vervolgens wordt er een CTG (hartfilmpje van de baby) gemaakt om de conditie van je ongeboren kindje te bekijken.

De ballon heeft een dubbele werking. Het zorgt voor het vrijkomen van natuurlijke stoffen die de rijping van de baarmoedermond versnellen en de ballon geeft druk waardoor ontsluiting ontstaat. Hierdoor kan je harde buiken krijgen, menstruatieachtige krampen en kleine beetjes vaginaal bloedverlies.

Indien de baarmoedermond rijp genoeg is, kan de ballon de volgende morgen verwijderd worden en kunnen de vliezen worden gebroken. In de meeste gevallen zullen er dan na het breken van de vliezen in de loop van de dag spontaan weeën op gang komen en kun je op de plek die jij wenst, thuis of poliklinisch, bevallen.

Plaatsen ballon