Tijdslijn

Wil je graag zwanger worden?

Wil je graag zwanger worden?

Als je gezond leeft in de periode voordat je zwanger wilt worden, dan is de kans op een (gezonde) zwangerschap en een gezond kindje het grootst. Start met het slikken van foliumzuur zodra je stopt met je anticonceptie. Maar hoe bereid je je verder het beste voor op je zwangerschap?

Ook als je zwanger wilt worden kun je bij ons terecht. Meld je bij ons aan voor een afspraak en vermeld hierbij dat je een zwangerschapswens hebt. Tijdens deze afspraak nemen we je persoonlijke situatie door en geven we je advies over zwanger worden en zijn.
Een positieve zwangerschapstest, zwanger! Dolblij, verrast of ongeloof? Wat je situatie ook is we zijn er voor je!

Een positieve zwangerschapstest, zwanger! Dolblij, verrast of ongeloof? Wat je situatie ook is we zijn er voor je!

Je kunt je aanmelden bij onze praktijk. We nemen telefonisch contact met je op om te horen hoe het met je gaat. We plannen een eerste afspraak met je in. Ook leggen we je uit hoe je een echo kunt inplannen bij Echocentrum Juffrouw Ooievaar. Wist je dat je ons ook kunt volgen op Instagram en Facebook? 1e afspraak Voor deze afspraak nemen we ruim de tijd, ongeveer een uur, om jou en eventueel je partner beter te leren kennen. Zwangerschap, bevallen, voeden en de overgang naar het moeder/ouderschap zijn natuurlijke processen. We streven naar de balans tussen onder- en overbehandeling in onze zorg. Samen onderzoeken we wat voor jou de beste zorg is. Stel vooral alle vragen die je hebt. We vertellen je wat je van ons kunt verwachten en hoe je ons kunt bereiken. Nu je zwanger bent, is het goed om rekening te houden met een aantal voedings- en leefstijladviezen. We vertellen je graag meer. Heb je de app van het voedingscentrum, Zwangerhap, al gevonden? Daarnaast zullen we met je in gesprek gaan over de mogelijkheden van prenatale screening. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Als je meer wil weten, zullen we je uitgebreid informeren over de onderzoeken. We bespreken de NIPT, de 13 weken en de 20 weken echo met je en horen graag hoe je hierin staat. Je hoeft nog niet op de afspraak te zeggen wat je wilt maar kan hier thuis nog rustig over nadenken. Zo kan je tot een weloverwogen keuze komen om wel of geen prenatale screening te laten doen.
De termijnecho en wat regelzaken

De termijnecho en wat regelzaken

De termijnecho

Klopt het hartje, hoe groot is het kindje en is het geen tweeling? Het kindje is nu goed op te meten en op deze manier is je uitgerekende datum te bepalen. Soms is dit een inwendige echo.

Heb je je keuze kunnen maken? Geen test, de NIPT en/of de 13 weken echo?

Nu je de eerste afspraak en de termijnecho hebt gehad kunnen we (wanneer je dit wilt) de nipt en/of de 13 weken echo voor je regelen. Je kunt hiervoor contact opnemen met ons vanaf 10 weken zwangerschap. De uitslag van de NIPT volgt meestal binnen 10 werkdagen. De uitslag bellen we meestal zelf door, ook in het weekend.

Kraamzorg

Na je termijnecho kun je je aanmelden bij een kraamzorgorganisatie voor zorg van een kraamverzorgster na je bevalling. We hebben je hier bij de eerste afspraak al meer over verteld. Het beste kun je dit doen voor de 16 weken zwangerschap.

De eerste 12 weken voorbij, hartje luisteren

De eerste 12 weken voorbij, hartje luisteren

We gaan bij de 2e afspraak voor het eerst naar het hartje van de baby luisteren. Dit kan na 12 weken zwangerschap. Het klopt minstens twee keer zo snel als jouw hart. Het kindje groeit in deze periode flink. Iedere keer dat je bij ons langs komt bespreken we hoe het met je gaat en beantwoorden we je vragen. Daarnaast meten we je bloeddruk en voelen aan je buik om de groei te bepalen. Vergeet je niet kraamzorg te regelen voor de 16 weken zwangerschap?

Wij lopen met je mee, leggen uit, halen drempels weg en zorgen dat jij je veilig voelt. Persoonlijk met openheid, aandacht en vertrouwen in jou als persoon. Soms is het nodig om extra controles te doen. Dit is afhankelijk van hoe je zwangerschap zich ontwikkelt. Wanneer het nodig is wijzen we jullie de weg naar onze samenwerkingspartners. Bijvoorbeeld de gynaecoloog, de kraamzorg, de (bekken)fysiotherapeut, de psycholoog, de huisarts, de yogadocent, de lactatiekundige of de jeugdgezondheidszorg. We zijn er trots op dat we een actieve rol hebben in de samenwerking binnen de geboortezorg in de regio. We werken samen binnen geboortezorgorganisatie IJmond. De juiste zorg, op de juiste plek. Dit is één van de kernpunten uit onze gezamenlijke visie. Wist je dat je ook geboortezorgorganisatie IJmond kunt volgen op social media?

Wanneer vertel je op je werk dat je zwanger bent?

Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Voor je werkgever is het uiteraard prettiger als je dit eerder doet. Zo kan hij of zij alvast op zoek naar een geschikte vervanger. Je werkgever is verplicht om de gezondheid van jou en jouw kind tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding te beschermen. Hij of zij moet er dus voor zorgen dat je veilig kunt werken. Uitgangspunt is wel dat je je eigen werk kunt blijven doen, in je eigen functie en op je eigen werkplek. Er zijn bepaalde werkomstandigheden die risicovol zijn voor je zwangerschap. Overleg met je werkgever als je:

    • Tijdens je werk wordt blootgesteld aan trillingen (vrachtauto's, landbouwmachines), ioniserende straling (straling van radioactieve stoffen), chemische stoffen of infectierisico's
    • Fysiek zwaar werk hebt, zoals vaak tillen, trekken, duwen of dragen.
    • Als je in nacht- of ploegendienst werkt.

Daarnaast hoor je gelegenheid te krijgen om ons te bezoeken, ook onder werktijd. We kunnen voor je werkgever een zwangerschapsverklaring maken waarmee je werkgever een zwangerschapsuitkering kan aanvragen. Ben je zelfstandige? Dan kun je een ZEZ-uitkering aanvragen.

Een jongen, een meisje of is het een verrassing?

In de 15e week kun je al zien welk geslacht het kindje heeft. Ben je nieuwsgierig? Maak dan een afspraak voor een echo om het te ontdekken. Je kunt natuurlijk ook wachten tot de 20 weken echo of je bij de geboorte laten verrassen! Dit laten we uiteraard aan jou over om te ontdekken.

18 weken zwanger, eerste bewegingen, 20 weken echo en regelzaken

18 weken zwanger, eerste bewegingen, 20 weken echo en regelzaken

Je baby is nu ongeveer 20 cm lang en weegt 200 gram. Je merkt vaak dat je in deze fase van de zwangerschap weer wat meer energie hebt. Blijf vooral lekker bewegen en sporten. Het volgen van een (online) cursus is een leuke manier om jezelf te ontwikkelen,  je voor te bereiden op je bevalling en het ouderschap. Ben je van plan een zwangerschapscursus te gaan volgen? Dan is nu het moment om je te oriënteren. Kom je er niet helemaal uit? Laat het ons weten, dan denken we met je mee.

20 weken echo: De 20 weken echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar, maar het is geen verplicht onderzoek. De keuze om deze echo wel of niet te laten maken, is aan j0u. Je hebt zelf de regie over je zwangerschap. We plannen de 20 weken echo wat eerder dan 20 weken in. De 20 weken echo is een medische echo waarbij uitgebreid gekeken wordt naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Zo wordt er gekeken naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedeltje. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit. Vanaf 20 weken zwangerschap Veel vrouwen voelen hun kindje rond deze periode voor het eerst bewegen maar ook eerder is soms mogelijk. Partners moeten soms nog even geduld hebben. Je kunt digitaal een afspraak maken bij de burgerlijke stand van de gemeente om de vader de baby te laten erkennen wanneer je niet getrouwd bent. Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Is je zorgverzekeraar op de hoogte van de zwangerschap? Wanneer je kraampakket vergoed wordt dan wordt deze later in de zwangerschap opgestuurd.
Voorbereiden in je zwangerschap op je bevalling, wees jezelf!

Voorbereiden in je zwangerschap op je bevalling, wees jezelf!

Hoe zou jij je willen voorbereiden op je bevalling en het ouderschap?

Dit kan op veel verschillende manieren, wees jezelf hierin! Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Ontspannen lukt dan beter waardoor je minder last van de pijn hebt en je weeën beter doorzetten. Hierdoor verloopt je bevalling vlotter. Misschien is je zwangerschapscursus gestart of gaat deze binnenkort beginnen. Er is voor ieder wat wils. Het kan in veel verschillende vormen: online, 1 op 1, eenmalig of een aantal keer. Wist je dat er ook cursussen zijn voor vaders? Ook kan je online onze voorlichtingsavond bekijken. Bekijk de verloskamers in het Rode Kruis Ziekenhuis met deze rondleiding.

Je kan bij een gezonde zwangerschap zelf kiezen of je thuis of  poliklinisch in het ziekenhuis wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat beide plekken veilig zijn. Je keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling. Weet je dat je ook je keuze kunt open houden en tijdens de bevalling aangeven wat je voorkeur heeft? Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je je zoveel mogelijk kunt ontspannen. Ontspanning is belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis.

Samen onderzoeken we wat voor jou de beste zorg is. Praat erover en we denken met je mee.

Je buik begint nu echt te groeien

Je buik begint nu echt te groeien

Vanaf 22 weken kan je een afspraak maken bij het consultatiebureau om een 22 weken prik te regelen. De 22 weken prik beschermt je baby na de geboorte tegen kinkhoest. Vanaf 24 weken zwangerschap kan je kindje steeds meer horen, dus klets af en toe gezellig tegen hem of haar, of laat een muziekje horen. Misschien heb je al een idee of je de baby straks borst- of flesvoeding wilt gaan geven? We denken graag met je mee en beantwoorden je vragen. Je kunt je ook aanmelden voor een borstvoedingscursus.

Vanaf 28 weken zwangerschap

Je kindje is inmiddels al 34 centimeter lang en weegt zo’n 800 gram. We kunnen nu meestal voelen hoe je kindje in je buik ligt bij een controle. Dit is steeds vaker in de lengte van je buik in plaats van dwars. De bewegingen in je buik worden steeds krachtiger. Je partner kan het nu ook voelen. Als je kindje erg actief is, kun je je buik zien bewegen. Je kindje ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Er ontstaat een ritme in de bewegingen van je kindje wat je herkenbaar is. Als je de baby minder voelt bewegen dan je gewend bent probeer dan een warme douche te nemen en een uur op je linker zij te liggen. Ben je hierna niet gerustgesteld neem dan contact met ons op.

Wist je dat je wel een liter meer bloed hebt aangemaakt de afgelopen weken? Hierdoor zakt het ijzergehalte in je bloed vaak wat. We controleren of dat niet te laag is en soms nog andere zaken door bloed te prikken. Dit bespreken we met je op het spreekuur.  We versturen digitaal de aanvraag naar het laboratorium. Binnenkort wordt je telefonisch benaderd door het kraamcentrum voor je intake.

Vanaf 30 weken zwangerschap

Het lijkt misschien nog wat ver weg, maar de bevalling komt steeds dichterbij. Daarom laten we je nu vast nadenken over de bevalling en wat je wensen daarin zijn. Bespreek van tevoren met je partner of de persoon die bij je is tijdens de bevalling hoe je tegen de bevalling aankijkt en wat je van elkaar verwacht. Wij proberen de personen die erbij zijn zoveel mogelijk te betrekken tijdens de bevalling. In een bevalplan kun je jouw wensen opschrijven. Het is bedoelt voor jezelf, je partner of ander persoon die bij je is, je verloskundige en evt andere zorgverleners. Je laat zien wat voor jou belangrijk is. Jij bepaalt of je dit wilt. In deze video vertellen we er meer over. We bespreken je bevalplan rond 35-36 weken zwangerschap of eerder of wanneer jij daar behoefte aan hebt.

Vanaf 34 weken zwangerschap

Mogelijk start nu je verlof! Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale verlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt. Met je zwangerschapsverklaring kun je je verlof aanvragen. Als je in loondienst bent, krijg je een zwangerschaps- en bevaluitkering die gelijk is aan je salaris. Wanneer je zelfstandige bent is het mogelijk een ZEZ-uitkering aan te vragen.

Heb je een partner? Hij of zij krijgt na de geboorte eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Dit kan binnen 4 weken na de geboorte van het kind. Per 1 juli 2020 kunnen partners naast dit verlof maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof aanvragen. Je kunt dit aanvragen binnen 6 maanden na de geboorte. Werkgevers moeten voor hun werknemers bij het UWV een uitkering voor de verlofperiode aanvragen. Deze uitkering is maximaal 70% van hun dagloon.

Vanaf 35 weken zwangerschap

Misschien heb je de belinstructies voor de bevalling al op de online voorlichtingsavond gehoord. Ze staan ook in je praktijkboekje. Rond de 35-36 weken bespreken we ze ook graag persoonlijk met je. Natuurlijk kun je dan ook al je vragen stellen aan ons.

37 weken zwangerschap, de baby mag vanaf nu komen

37 weken zwangerschap, de baby mag vanaf nu komen

Een normale periode om te bevallen is tussen de 37 weken en 42 weken. Meestal is het nog even geduld hebben. Het gebeurt regelmatig dat de bevalling later dan 40 weken begint;  3-4 % van de vrouwen bevalt op haar uitgerekende datum. Indien je zwangerschap voorspoedig verloopt en er geen medische complicaties zijn, dan is het voor het verloop van de bevalling het gunstigst om een spontane start van de bevalling af te wachten. We streven naar een bevalling uiterlijk bij 42 weken. Indien je dit wil kunnen we vanaf 41 weken de baarmoedermond strippen. Hoe de zorg er na je uitgerekende datum uit kan zien? Bekijk de uitleg in deze video.

Heb je je bed omhoog staan(>80cm)? En je “vluchttas” klaar staan? Het is handig als je wat zaken vast geregeld hebt, zodat je je daar op het moment zelf niet druk om hoeft te maken. Je kunt dan je volledige aandacht op de bevalling en de baby richten. En dat is wel zo ontspannen!

Valse start

Bijna alle bevallingen (90%) beginnen met weeën, maar soms is het loos alarm. Als je in de laatste maanden van je zwangerschap bent, heb je het misschien al eens gevoeld: je baarmoeder trekt soms even samen. Hoe verder je bent, hoe meer dat kan gebeuren. Het komt door hormonen en wordt ‘harde buik’ genoemd. Het kan een vervelend gevoel zijn, maar de meeste vrouwen voelen het niet eens. De samentrekkingen zijn geen (voor)weeën en ze kondigen nog niet je bevalling aan.

Wanneer is het loos alarm?

    • Als de harde buiken onregelmatig komen – ze kunnen lang zijn of heel kort
    • Als de harde buiken niet sterker worden en sneller op elkaar komen
    • Wanneer de harde buiken verdwijnen als je gaat liggen
Bevalling, de eerste ontmoeting

Bevalling, de eerste ontmoeting

Elke bevalling is anders; iedere vrouw beleeft het op haar eigen manier. Wel verlopen de meeste bevallingen volgens dezelfde stappen. Je kunt zelf veel doen zodat je vol vertrouwen de bevalling tegemoet gaat. Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen: ga op zoek naar informatie, stel vragen aan ons, rust goed uit. En het allerbelangrijkste: vertrouw op jezelf en je lichaam. Je kunt het! Samen onderzoeken we wat voor jou de beste zorg is. Praat erover en we denken met je mee.

Voorweeën

Meestal begint de bevalling met weeën, 9 op de 10 keer. Soms doen die weeën meteen al pijn en volgen ze elkaar al snel op. Maar meestal zijn ze in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Vaak kun je gewoon doorgaan met waarmee je bezig bent. Hooguit zal je af en toe even stilstaan omdat je iets voelt. Deze ‘voorweeën’ maken de baarmoedermond alvast soepeler. Vaak zakt dit na een aantal uur weer af, de bevalling is nog niet begonnen.

Weeën

Als de bevalling eenmaal begint is het belangrijk om je eraan over te geven. Vertrouw op je lichaam, die weet wat het moet doen. De pijn die je voelt is ervoor om je baby ter wereld te brengen. Dit bewust bedenken kan je door je weeën heen helpen. Wat is nu eigenlijk een wee? Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt zo’n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en voel je de pijn weer minder worden. Tussen de weeën door is er rust in je buik. De weeën worden sterker, komen vaker en regelmatiger en doen meer pijn naarmate de bevalling vordert.

Om te kijken of je bevalling echt begonnen is, letten wij op je weeën en voelen we naar de baarmoedermond met een inwendig onderzoek. Zo krijgen we een goede indruk over de fase van je bevalling. De bevalling kan zich ook aankondigen met het breken van de vliezen. Ook dan zijn sterke weeën nodig om de baarmoedermond open te maken. Ze beginnen meestal binnen 24 uur na het breken van de vliezen, soms duurt dit langer.

Wanneer bellen?

Wij vinden het belangrijk dat je ons altijd belt wanneer je ons nodig hebt. We bespreken de belinstructies persoonlijk met je rond 35/36 weken zwangerschap. De verloskundige die dienst heeft, is 24/7 bereikbaar. Heb je directe verloskundige hulp nodig? Bel dan ons spoednummer: 06-10480103. Kun je ons niet bereiken? Bel dan na 15 minuten nog een keer. Lukt dit niet? Bel dan de portier in het RKZ op 0251-265555, je wordt dan doorverbonden met de verloskamers. Niet dringende vragen kunnen besproken worden tijdens kantoortijden via 0251-232327 op de praktijk.

Jij hebt de regie!

Elke vrouw is anders en iedereen ervaart pijn op een andere manier. Over het algemeen geldt dat vermoeidheid, angst en onrust zorgen voor het voelen van meer pijn. Als je ontspannen bent, kun je de pijn dus beter aan. Ook kennis over het beloop van de bevalling kan je helpen in dit proces. Zorg dat je goed voorbereid bent op de bevalling, bijvoorbeeld door een voorlichtingsavond online te bekijken, een cursus te doen of door ademhalingstechnieken te oefenen. Dit geeft vertrouwen en kan angst en onzekerheid wegnemen. Wist je dat je minder pijn hebt als je regelmatig van houding wisselt tijdens de bevalling? Ook duurt de bevalling korter. Het is jouw bevalling, dus jij bepaalt in welke houding je bevalt. Jij hebt zelf de regie! Wissel wel een aantal houdingen tijdens de bevalling af. Probeer uit wat voor jou het beste voelt!

Einde in zicht

Het einde is in zicht. Je hebt nu 10 cm ontsluiting. Goede persweeën doen al veel werk. Het hoofdje staat diep genoeg in je bekken, je mag nu actief mee gaan persen. Pers tijdens een perswee met al je kracht mee richting je vagina en anus. Alsof je moet poepen. In het begin voel je niet altijd waar je naartoe perst. Maar als het hoofdje dieper komt, wordt het duidelijker hoe je zo’n perswee kunt gebruiken om mee te persen

Als het hoofdje bijna naar buiten komt, voel je het aan de onderkant tussen je vagina en anus uitrekken. Dat kan een pijnlijk, brandend gevoel zijn. Een warme washand tegen je bekkenbodem helpt. De verloskundige geeft aan wat je kunt doen om te voorkomen dat je inscheurt. Als het hoofdje geboren is, begeleidt de verloskundige je kindje verder naar buiten. Soms kun je het kindje zelf aanpakken. Je hoeft dan meestal niet meer hard te persen, het lijfje volgt snel. De baby wordt snel op jouw (liefst blote) buik gelegd.

Pijnstilling

Bij een normaal verlopende, vlotte bevalling is pijnstilling meestal niet nodig. Op het moment dat je ‘het echt niet meer ziet zitten’, is meestal het laatste deel van de bevalling aangebroken. Bij een bevalling die niet zo vlot en soepel verloopt, bijvoorbeeld bij uitputting, angst of meer dan normale spanning, kan pijnstilling een middel zijn om de bevalling toch tot een goed einde te brengen. De vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen kan dan door medicijnen doorbroken worden. We proberen goed naar je te luisteren en kijken goed naar de situatie. Jij hebt de regie. Als de zorg wordt overgedragen in verband met een pijnstillingswens, gaan we met je mee naar het ziekenhuis. In sommige gevallen kunnen we bij de bevalling blijven ondanks overdracht van zorg. Dit kan door nauwe samenwerking en heldere afspraken. Hier kun je meer lezen over de verschillende mogelijkheden van pijnstilling.

Net geboren, je bent er!

Direct na de bevalling wordt je kindje op je buik of borst gelegd als je dit wil. Dit huid-op-huidcontact is belangrijk. Niet alleen om je kindje warm te houden maar ook om zijn energie te sparen en hem bij te laten komen van de geboorte. Het is wenselijk dat het eerste huid-op-huidcontact minimaal 1 uur duurt. Wanneer je na de bevalling door een complicatie zelf niet meteen beschikbaar bent om huid-op-huidcontact met je kind te hebben, kan je partner of iemand anders die aanwezig is dit van je overnemen.

Wat gebeurt er nog meer?

De baby wordt afgedroogd en er worden warme doeken om je baby gelegd om hem warm te houden. Je baby kan aan de borst worden gelegd. Wij of de kraamverzorgende/verpleegkundige kan je hierbij helpen. Bij je baby wordt de kleur, ademhaling, spierspanning, reflexen en de hartslag gecontroleerd ( Apgar-score). Als de hartslag van je baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kunnen jij, je partner of wij de navelstreng doorknippen. Soms is er een medische reden om dit eerder te doen. Meestal wordt de placenta binnen 30 minuten geboren. Je voelt wat lichte weeën en je moet een beetje meepersen. Soms drukken we een beetje mee op je buik. Ook controleren we het eerste uur een aantal keer of je baarmoeder goed is samengetrokken om veel bloedverlies te voorkomen. Dit kan wat onprettig aanvoelen. Na een tijdje controleren we of je gehecht moet worden.

Kraamperiode, wennen aan elkaar, herstel en de nacontrole

Kraamperiode, wennen aan elkaar, herstel en de nacontrole

We komen je ongeveer om de dag bezoeken in de eerste week. We passen dit aan wanneer dit fijn of nodig is. We bespreken de bevalling na en kijken hoe het met jou en je gezin gaat. Hoe je herstel verloopt en natuurlijk beantwoorden we je vragen. In de eerste week na de geboorte van je kindje is een kraamverzorgende aanwezig om jullie te helpen. Zij zorgt voor de kraamvrouw en de baby, geeft uitleg over de verzorging en de voedingen van de baby. Zij controleert of het herstel goed gaat en overlegt bij twijfel met ons.

Aangifte

Binnen 3 dagen vind de aangifte bij de gemeente plaats waarin je kindje is geboren. Je hoeft je kindje niet mee te nemen voor de aangifte. Je hebt wel de volgende documenten nodig:

  • Een paspoort of ID-bewijs van degene die aangifte doet
  • Een paspoort of ID-bewijs van de moeder.
  • Geboortebriefje van ons of het ziekenhuis.

Eventueel:

  • Akte van erkenning,
  • Akte van naamskeuze (als bij erkenning voor de geboorte is vastgesteld welke achternaam uw kind krijgt)
  • Trouwboekje (als je getrouwd bent, wordt jullie kind bijgeschreven in het trouwboekje. Dit is niet verplicht)

De ambtenaar van de gemeente maakt een geboorteakte op, die wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Dit is het juridische bewijs van de geboorte van je kind.

Is je kindje geboren in gemeente Beverwijk of Heemskerk? Dan kan je nu ook digitaal de geboorteaangifte doen. Het is dan niet meer nodig om naar het gemeentehuis te gaan. Wat je hiervoor nodig hebt is je DigiD en het aangifte kaartje van de verloskundige of het ziekenhuis. Na de aangifte krijgt het kind direct een Burgerservicenummer (BSN) deze wordt per post naar je opgestuurd. Ook wordt je kind ingeschreven in de Gemeente Basisadministratie persoonsgegevens (GBA).

Hielprik

In de eerste week na de geboorte wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van je kindje. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame ziektes. De ziektes zijn te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Vroege opsporing en behandeling van deze ziektes voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van je kind. Hier kan je zien hoe de hielprik wordt uitgevoerd.

Gehoortest

Met de gehoortest, die ook gehoorscreening wordt genoemd, kan bij je kindje een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Je kindje merkt er nauwelijks iets van en slaapt waarschijnlijk gewoon door. Hier kun je zien hoe de gehoorscreening wordt uitgevoerd.

Herstel na de bevalling

Er zijn vrouwen die na de geboorte van een kindje op een roze wolk zitten en alleen maar genieten. Toch merken de meeste vrouwen dat het herstellen van een bevalling en het wennen aan een nieuw leven met baby best pittig is. Je kunt te maken krijgen met verschillende ongemakken of klachten. Praten helpt! Samen, met je kraamverzorgster en met ons. Soms is het ook fijn om te schrijven. Ook nu zijn we er voor je!

Nacontrole

Na een aantal weken kunnen we ook nog een keer op de praktijk afspreken. Een nacontrole is een controle ongeveer 6 weken na de bevalling. Eerder of later is in overleg altijd mogelijk. We plannen de afspraak het liefst in bij degene die bij je bevalling was, maar is je wens anders? geen probleem. Je kunt de afspraak telefonisch of aan de balie inplannen. Tijdens de nacontrole bespreken we hoe je je zwangerschap en bevalling hebt ervaren. Hoe je herstel verloopt en hoe je in je vel zit. We horen graag hoe het écht met jou, evt je partner en de baby gaat. Daarnaast kan er gesproken worden over de dingen waar je zelf behoefte aan hebt, bijv anticonceptie, het hervatten van sport etc. We horen ook graag hoe je onze zorg hebt ervaren, de tips en hopelijk ook de tops.