Folder badbevalling rkz

Meer weten?
Bevallen in bad in het RKZ

Beval je in het RKZ en ben je geïnteresseerd om gebruik te maken van het bad dan is het goed om deze folder door te nemen en daarna eventuele vragen met ons te bespreken tijdens één van je controles.

Voordelen van het bad

Warm water werkt ontspannend en stimuleert de aanmaak van de belangrijke bevallingshormonen oxytocine en endorfine. Oxytocine zorgt voor effectieve en krachtige weeën, terwijl endorfine kalmerend en pijnstillend werkt. Vrouwen die tijdens hun bevalling in bad zitten hebben minder vaak pijnstilling nodig en kijken ook beter terug op hun bevalling.

Veiligheid en voorwaarden
Hoe zit dat?

Je kunt in bad bevallen als de zwangerschapsduur voorbij de 37 weken is, je bevalt van een kindje in hoofdligging en er geen medische indicatie is om niet in bad te bevallen. Overleg altijd met jouw verloskundige of gynaecoloog over jouw eigen situatie. Het kan zijn dat er tijdens de bevalling een situatie ontstaat waardoor je niet langer in bad kan blijven, houd hier rekening mee. Als er tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaat wordt de conditie van het kindje geregistreerd met een CTG- apparaat. We starten met een uitwendige registratie maar als dat geen goede registratie geeft, (we weten dat dit kan gebeuren bij een badbevalling) wordt er een schedelelektrode geplaatst. Wanneer je dit niet wenst, kan je niet langer in bad blijven.

Voorwaarden om in bad te bevallen in het RKZ

  • Suite 7 of 9 zijn beschikbaar
  • Partner/begeleider is verantwoordelijk voor het opzetten, bijvullen, verversen, leeg- en schoonmaken van het bad.
Wanneer kan je in het bad gaan?
Voorbereiding

Wanneer je voor het gebruik van een bad kiest, is het handig om een badjas of grote badhanddoek mee te nemen. Deze kan je gebruiken wanneer je uit het bad komt om naar het toilet te gaan of om even buiten het bad de weeën op te vangen. Je kan met of zonder badkleding in het bad. Hierbij is het vooral van belang dat je je ontspannen en comfortabel voelt. Sommige vrouwen hebben de voorkeur om een T-shirt, topje of bikini(-topje) te dragen. Andere vrouwen willen zonder kleding in het bad, zodat ze zich vrij kunnen bewegen in het water zonder dat kleding in de weg zit. Daarnaast biedt dit de mogelijkheid om direct na de geboorte huid-op-huidcontact te hebben met je baby. Het bad waar je in bevalt is een éénpersoonsbad. Jouw partner/begeleider kan dus niet mee in bad.

Wanneer kan je het beste in het bad gaan?

Zodra de actieve fase van je bevalling is begonnen (dit is bij ongeveer 4-5 cm ontsluiting) kun je van het bad gebruik maken. De weeën worden dan steeds krachtiger en het warme water maakt de pijn draaglijker. Na ongeveer twee uur in bad is het goed om even uit het water te gaan en bijvoorbeeld wat rond te lopen. Na een half uur kan je dan weer terug in het bad. Op die manier ervaar je opnieuw de ontspannende werking van het warme water. Gedurende de bevalling moet het water rond de 37.0- 37.5 graden zijn. Met een speciale pomp kan water uit het bad worden gehaald. Je partner/begeleider kan het bad bijvullen met warm water, zodat de temperatuur stabiel blijft. Tijdens de geboorte van de baby is het belangrijk dat het water 37.0-37.5 graden is om te voorkomen dat de baby al gaat ademen als die nog onder water is.

Onder water geboren?
Beschikbaarheid

Bij het onder water geboren worden, kan het even duren voor de baby boven water komt. Wij zullen je hierbij helpen. Hierna blijft het lijfje van de baby bij voorkeur zo veel mogelijk onder water om onnodige afkoeling te voorkomen

Is het bad altijd beschikbaar?

De afdeling verloskunde van het RKZ heeft twee baden maar kan niet garanderen dat suite 7 en 9 altijd beschikbaar zijn. Als je geen partner/
begeleider hebt om het bad op te zetten is het niet mogelijk om in bad te bevallen.

Hoe ziet zo'n bad er uit?
Kosten?

In het RKZ zijn twee opblaasbare bevalbaden en liggen er pakketten met daarin een schone hoes, een schone pomp, schone aan- en afvoerslangen en een badthermometer. Het pakket kost € 85 en moet ter plekke worden afgerekend. Zodra het pakket is aangeschaft is het niet mogelijk om het geld terug te krijgen, ook als het niet gebruikt wordt. De tijd om het bad op te pompen duurt 10 tot 15 minuten. De tijd om het bad op te zetten en te vullen met water is ongeveer 60 minuten. Het bad legen en opruimen duurt ongeveer 30 minuten.

Hier vind je een link naar een filmpje voor meer uitleg.