Praktische info voor je echo

Graag meer weten?
Praktische info voor je echo

Voel je welkom bij Echocentrum Juffrouw Ooievaar. Anouk, onze assistente verwelkomt je graag.  We hebben praktische informatie voor je op een rij gezet.

Het is fijn om vijf minuten voor je echo aanwezig te zijn. Pak gerust een kopje koffie, thee of water. Je kunt dit ook meenemen de echokamer in. Kom zoveel mogelijk met een gevulde blaas naar je echo. Vaak kunnen er met een gevulde blaas betere beelden gemaakt worden. Naast de echokamer is een toilet aanwezig. Als tijdens de echo blijkt dat een gevulde blaas niet nodig is voor de beste beeldvorming kan je tussendoor naar het toilet.

Heb je een latexallergie?  Vertel dit aan het begin van de echo. Mocht je een piercing hebben dan is het handig deze thuis (tijdelijk) te verwijderen, een piercing kan de apparatuur beschadigen. We stellen het op prijs om te overleggen met de echoscopiste over het maken van een foto of filmpje. Het is fijn om je telefoon even op stil te zetten. Soms is er een student aanwezig. Wil je ons laten weten wanneer je dit liever niet wilt?

Je ontvangt van ons gratis een code waarmee je de echobeelden op een app kunt bekijken. Natuurlijk krijg je een paar echo foto’s mee.

Tips voor jou
Pretecho

We beschikken over de nieuwste apparatuur en kunnen vaak prachtige beelden op het scherm laten zien. We kunnen tijdens je hele zwangerschap een pretecho maken. Wel is het zo dat je zwangerschapsduur invloed kan hebben op  de mogelijkheid om mooie beelden te maken. Soms ligt een kindje wat minder gunstig in je buik om mooie beelden te maken. De echoscopiste geeft aan wanneer dit het geval is en biedt je dan als service een nieuwe afspraak aan. Bij de 3D/4D echo vragen we hiervoor een vergoeding van €35,-.

Hoewel de echoscopiste tijdens een pretecho niet actief op zoek gaat naar afwijkingen bij je kindje kan het natuurlijk wel voorkomen dat er iets afwijkends gezien wordt. In dat geval zal de echoscopiste het niet kunnen negeren en vervolgens altijd met jou en je verloskundige bespreken wat ze heeft gesignaleerd en of er eventueel doorverwezen moet worden naar een ziekenhuis voor aanvullend onderzoek

Tips voor jou
Medische echo's

Er zijn twee manieren waarop een echo kan plaatsvinden. Inwendig (vaginaal) of uitwendig (via de buik). In het begin van de zwangerschap wordt vaak gekozen voor een inwendige echo. Laat je ons het weten wanneer je dit lastig vindt? Na drie maanden zwangerschap kan het meestal via een uitwendige echo.

We staan voor goede kwaliteit van de echo’s. Daarom is het fijn als de echoscopiste zich goed kan concentreren op het maken van je echo. Het meenemen van kinderen maakt dit vaak lastiger. De kamer is vrij donker wat niet alle kinderen fijn vinden en ook duurt een 13 of 20 weken echo vaak lang voor ze. Vaak maakt dit dat je zelf minder ontspannen naar de beelden kan kijken en naar de uitslag kan luisteren. Dit kan onprettig zijn, zeker in het geval er iets wordt gezien wat afwijkend is.

De verloskundige beoordeelt je echo en zal deze met je bespreken tijdens het spreekuur. Mocht je eerder een vraag hebben dan horen we dit graag. We houden van korte lijnen!