Wanneer vertel je het op werk?

Wanneer vertel je het op werk?
Zwanger!

Wanneer vertel je op je werk dat je zwanger bent? Wanneer jij er aan toe bent! Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Voor je werkgever is het uiteraard prettiger als je dit eerder doet. Zo kan hij of zij alvast op zoek naar een geschikte vervanger.

Je werkgever is verplicht om de gezondheid van jou en jouw kind tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding te beschermen. Hij of zij moet er dus voor zorgen dat je veilig kunt werken. Er zijn bepaalde werkomstandigheden die risicovol zijn voor je zwangerschap. Overleg met je werkgever als je

  • tijdens je werk wordt blootgesteld aan trillingen (vrachtauto’s, landbouwmachines), ioniserende straling (straling van radioactieve stoffen), chemische stoffen of infectierisico’s
  • fysiek zwaar werk hebt, zoals vaak tillen, trekken, duwen of dragen.
  • als je in nacht- of ploegendienst werkt.

Daarnaast hoor je gelegenheid te krijgen om ons te bezoeken, ook onder werktijd. We kunnen voor je werkgever een zwangerschapsverklaring maken waarmee je werkgever een zwangerschapsuitkering kan aanvragen. Ben je zelfstandige? Dan kun je een ZEZ-uitkering aanvragen.

Wat je situatie ook is, stel gerust je vragen aan tijdens het spreekuur of neem contact met ons op. We zijn er voor jou!