Badbevalling

Wil je graag in bad bevallen?
We staan voor je klaar

Voor een badbevalling wordt een speciaal bevalbad gebruikt. Dit bad is rond en groter dan een normaal bad. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je weeën krijgt. De warmte van het water zorgt voor meer ontspanning. Dit kan leiden tot meer afgifte van oxytocine en er dus voor zorgen dat je weeën sterker en effectiever worden. Een badbevalling kan daardoor soms zorgen voor een kortere bevalling. Dat blijkt ook uit onderzoek. Bovendien maak je wanneer je ontspannen bent meer endorfine aan. Dit stofje zorgt voor minder pijn. Weeën zijn zo vaak beter op te vangen. In bad geboren worden is voor baby’s een prettige overgang vanuit de baarmoeder. De baby wordt door de navelstreng nog even voorzien van wat het nodig heeft en kan dus ook onder water geboren worden en enkele momenten ‘zwemmen’. Je kunt natuurlijk ook weer uit bad gaan als je dat liever hebt. Het is maar net waar je je het meest prettig bij voelt. Of wat volgens ons op dat moment het meest verstandig is om te doen.

Samen onderzoeken we waar jouw behoefte ligt. Laat je ons weten wanneer je aan een badbevalling denkt? We denken graag met je mee.

 

Wij verkeren in de luxe positie om drie keer begeleid te zijn door Verloskundige praktijk Heemskerk. We hebben dit iedere keer als zeer prettig ervaren. Het team van verloskundigen en assistentes zijn oprecht geïnteresseerd in je en staan altijd voor je klaar.

Tijdens de derde zwangerschap kwam het besef dat het de laatste keer zou zijn. Ik had nog altijd de wens om thuis in bad te mogen bevallen en dan het liefst met een geboortefotograaf voor het vastleggen van deze bijzondere gebeurtenis. Het team van verloskundigen stond voor al mijn suggesties open en dacht actief mee hoe we dit het best konden organiseren. Uiteindelijk hebben mijn vriend en ik gekozen voor een gehuurd bevalbad, dat in de toekomstige babykamer kon worden opgezet.

Toen de bevalling zich aandiende, was Nienke tot in de puntjes voorbereid. We belden haar midden in de nacht uit bed en haar eerste reactie was: “staat het bad al klaar”? Nadat ze mijn vriend instructies had gegeven, belde zij bovendien de kraamzorg, zodat deze ook op tijd zou zijn voor de bevalling. Achteraf bleek dit snelle schakelen bijzonder prettig, want ook dit keer ging de bevalling snel. De badbevalling zelf was een prachtige ervaring. De warmte die je pijn dragelijker maakt en het gevoel gewichtsloos te zijn. Maar vooral de geboorte van onze dochter in het water was fantastisch. Vanuit de verschillende houdingen die je in bad aan kunt nemen, kon ik de geboorte zelf veel bewuster meemaken en zien. Nienke was er de hele tijd bij en gaf mij het vertrouwen dat het goed ging. Toen ze geboren was heb ik haar zelf aangepakt en naar boven getild, haar warme lijfje warm tegen me aan in bad.

Myriam, derde kind, thuis in bad
Interesse gewekt?
Voordelen voor jou én de baby

Voordelen voor de baby:

  • De baby maakt een rustige overgang van de situatie binnen in de buik naar buiten de buik. Je baby heeft direct huid-op-huidcontact met jou.

Voordelen voor jou:

  • Ontspannende werking van het warme water, meer endorfines en mogelijk sneller verloop.
  • In een ruim bad kun je vrij bewegen. Zo kun je makkelijk verschillende houdingen aannemen waarin jij het beste weeën kunt opvangen.
  • Door de ontspanning ervaren sommige vrouwen minder angst, spanning en pijn. Je kan hierdoor minder behoefte hebben aan pijnstilling.
  • Door de warmte is er meer doorbloeding van je bekkenbodem waardoor er mogelijk minder kans is op uitscheuren tijdens de bevalling.
  • Je partner kan meehelpen met bijvoorbeeld het klaarzetten of de temperatuur van het water prettig houden. Iets kunnen doen is soms fijn.
Ook in bad bevallen?
We staan voor je klaar!
Meld je aan! Of neem contact met ons op
Ook goed om te weten
Mogelijke nadelen
  • Een bevalbad is groot en neemt daardoor ruimte in.
  • Het is mogelijk om een bevalbad te kopen of te huren. Daar zijn kosten aan verbonden.
  • Daarnaast heb je een eigen persoonlijke set nodig. Hierin zit een binnenhoes, waterslang, een schepnetje voor als er misschien ontlasting in het water komt en een set lange handschoenen.
  • Het duurt even voordat het bad vol genoeg is.
  • Er kan tijdens je bevalling twijfel ontstaan over de conditie van je baby. Soms is het dan nodig dat jij en je ongeboren baby buiten het bad verder gecontroleerd moeten worden. Als je je hebt ingesteld op een badbevalling kan dit een teleurstelling zijn. Ook kunnen er tijdens een bevalling onverwachte situaties optreden. Er moet dan direct gehandeld worden. Dit is niet altijd mogelijk in het bad.We kunnen in zo’n situatie beslissen dat je moet overstappen naar een bed.

 

Als ik eerder had geweten hoe mooi een badbevalling kan zijn, dan had ik hier bij mijn vorige zwangerschappen ook voor gekozen. Myriam, derde kind, thuis in bad.
Waar aan te denken?
Praktisch

Maak je wens voor een badbevalling bespreekbaar tijdens een controle op het spreekuur. Zo kunnen we met je meedenken en eventuele hobbels wegnemen. Kijk voor ervaringsverhalen, het huren van een bad en praktische tips op de website van bevallingsbaden.

Wanneer je je bad in huis hebt is het fijn deze een keer uit te proberen. Zo gaat het opzetten tijdens de bevalling makkelijker en weet je zeker dat aan alles is gedacht. Naast je voorbereiding bij een thuisbevalling kan je hierbij de volgende checklist gebruiken.  Natuurlijk maak jij hem voor jezelf persoonlijk en voeg je specifieke zaken nog toe.

  • Geschikt bevallingsbad huren of kopen plus binnenhoes, waterslang, schepnetje en lange handschoenen (standaard pakket)
  • Plaats bedenken waar het bad kan staan, met in de buurt een bed of tafel met matras waarop je (indien nodig) kunt liggen
  • Handleiding bevalbad doornemen
  • Uitproberen van het bevalbad
  • Voldoende droge handdoeken
  • Badjas(sen)(niet noodzakelijk, wel handig)
  • Schone emmer
  • eventueel een topje/badkleding
Liever poliklinich bevallen?
Ook in het RKZ mogelijk!

Het is ook mogelijk om in het ziekenhuis in bad te bevallen. Dit kan in een speciaal bevalbad van bevallingsbaden op kamer 7 en 9. Dit ronde bad is groter en speciaal hiervoor ontwikkeld. Je betaalt in dit geval alleen de persoonlijke set, o.a. de binnenhoes van het bad. Betalen kan per pin op de afdeling via je eigen verloskundige. Je partner of iemand die jou ondersteunt tijdens de bevalling is verantwoordelijk voor het neerzetten en opruimen van het bad. Indien de bevalling medisch wordt kan het nodig zijn uit het bad te komen.

Samen onderzoeken we waar jouw behoefte ligt. Denk je hieraan? Of heb je vragen?  Bespreek ze op het spreekuur of tijdens je bevalling en bekijk de folder en het instructiefilmpje. We denken graag met je mee.