Coronavirus

Corona maatregelen
Ook nu zijn we er voor je

De verloskundigenpraktijken, gynaecologen, echocentra in de IJmond, Rode Kruis Ziekenhuis en kraamzorgorganisaties in de regio IJmond, hebben samen afspraken gemaakt over maatregelen tegen het Coronavirus. Hiermee hopen we jullie de zorg te kunnen blijven geven die jullie van ons gewend zijn.

Algemene adviezen:

 • Heb je de volgende klachten? Kom dan niet naar de praktijk, maar neem contact op met onze assistente.
  • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping
 • We verzoeken iedere zwangere met klachten zo snel mogelijk een testafspraak te maken. Dit geldt ook voor je partner of andere huisgenoten. Bel je ons opnieuw wanneer je de testuitslag hebt.
 • We vragen partners, huisgenoten en natuurlijk ook jou om niet de grenzen van landelijke adviezen op te zoeken.
 • Werk thuis wanneer je baan dit toelaat.
 • Wij houden zelf zoveel mogelijk 1,5 meter afstand en nemen hygienemaatregelen.

We begrijpen dat de maatregelen moeilijk kunnen zijn. Je kunt ons altijd bellen. Bij ongerustheid, klachten of bijzonderheden maken we in samenspraak een plan. Door deze maatregelen hopen wij de kans op overdracht terug te dringen. Het is dus voor je eigen veiligheid en onze veiligheid, om continuïteit van zorg te kunnen blijven bieden.

Heb je zorgen? Deel ze met ons!

Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam, verlies van het ongeboren kind of aangeboren afwijkingen bij het kind door een infectie met dit nieuwe coronavirus. De gevolgen van COVID-19 lijken, op basis van wat we nu weten, bij een gezonde zwangere vrouw niet anders te zijn (voor zowel het kind als de moeder zelf) dan de gevolgen van infecties door andere luchtweginfecties, veroorzaakt door virussen en die koorts en longontsteking kunnen veroorzaken. Hoge koorts kan bijvoorbeeld weeën opwekken. Ben je zwanger en heb je hoge koorts? Neem dan direct contact op met de huisarts of de verloskundige. Ook als je twijfelt of vragen hebt, kun je het beste de huisarts of verloskundige bellen.
bron: RIVM
Maatregelen in de zwangerschap
Afspraak op de praktijk

Spreekuren / praktijkbezoek:

 • De vervolgcontroles zijn in normaal controleschema op de praktijk.
 • We vragen je een mondkapje te dragen als je op het spreekuur komt. We zullen er zelf ook één dragen. Ook als je naar het RKZ wordt doorverwezen, zal je daar een mondkapje moeten dragen.
 • Het geven van een hand laten we logischerwijs achterwege.
 • Wij vragen je om je te melden bij de balie van de assistente als je binnen komt. We vragen jou en je partner hier de handen te desinfecteren.
 • We hebben de wachtkamer uitgebreid naar de hal om 1,5 meter afstand te kunnen houden.
 • Partners zijn welkom als ze klachtenvrij zijn. We vragen je zelf de afweging te maken of het nodig is om samen te komen. Kom als het kan alleen en overweeg om te videobellen of een opname te maken. Komt je partner mee? dan draagt ook je partner een mondkapje.
 • Kinderen, opa’s, oma’s of vrienden kunnen helaas niet mee.
 • Afspraken worden aan de balie gemaakt echter met het raampje gesloten.
 • Op onze praktijk hebben we voorzorgsmaatregelen getroffen om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

Echo’s/pretecho’s:

 • Alle medische echo’s worden gedaan. Bij echo’s die gemaakt worden in het RKZ kom je alleen, videobellen is prima. Indien de aanwezigheid van een extra persoon noodzakelijk is, dan zal dit door de gynaecoloog of klinisch verloskundige met je worden besproken (update 28-01-21). In geval van een echo in het EMK  mag je er samen naar toe, indien klachtenvrij. Echter alle echo’s op verzoek, de zogeheten pretecho’s kunnen niet plaatsvinden.
 • Neem geen kinderen, andere familieleden of vrienden mee.
 • Kom op tijd naar de afspraak (niet te vroeg en niet te laat), hiermee voorkomen wij dat er te veel mensen in de wachtkamer zitten.

Informatieavonden bevalling/borstvoeding: 

Zwanger- en ouderschapscursussen

 • Er zijn veel mogelijkheden, voor ieder wat wils, ook nu! Kijk in ons overzicht of op de website van je gewenste cursus.
Als je zwanger bent, kun je in principe gewoon blijven werken. Houd je goed aan de maatregelen. Als je werknemer bent en bijvoorbeeld als zorgmedewerker werkt, kan het zijn dat je werkgever een eigen beleid voor zwangeren heeft opgesteld. Vraag er naar bij je werkgever en je kan altijd vragen naar een advies van de bedrijfsarts. Dit geldt met name als je zwanger bent en tot een van de risicogroepen voor COVID-19 behoort.
Bron: RIVM
Bevalling en kraamperiode
Wat is er anders?

Bevalling:

 • Naast je partner kan er alleen bij een zwaarwegende reden een extra persoon bij de bevalling zijn. Broertjes en zusjes zijn na de bevalling welkom, zij mogen opgehaald worden bij de ingang van het ziekenhuis door je partner. Bij een poliklinische bevalling wordt geadviseerd de kennismaking thuis te laten plaatsvinden. (update 28-12-2020)
 • Wanneer je poliklinisch gaat bevallen dan vragen we je bij binnenkomst tot in de verloskamers een mondkapje te dragen. Tijdens de bevalling hoef je zelf geen mondkapje te dragen, je partner wel. Zelf zullen we tijdens de bevalling ook een mondkapje dragen.
 • Bij een eventuele overdracht  van zorg zullen we ervoor zorgdragen dat we je persoonlijke situatie toelichten aan de dienstdoende verloskundige in het ziekenhuis. Normaal doen we dit bij aankomst in het ziekenhuis, nu kan dit ook telefonisch plaatsvinden. Om het aantal personen te beperken betekent het dat we na een overdracht niet op de kraamsuite kunnen blijven (update 28-12-2020).
 • Als je positief getest bent op het corona-virus of een sterke verdenking hebt op het corona-virus, beval je met een medische indicatie in het ziekenhuis. Moeder en kind worden extra gecontroleerd. Voordat je het ziekenhuis in gaat zetten jij en je partner/begeleider een mondkapje voor en moeten jullie je handen desinfecteren bij binnenkomst. Jullie worden na binnenkomst opgehaald door een verpleegkundige of verloskundige die beschermende kleding draagt. Indien je partner corona klachten of positief is, mag hij/zij wel bij de bevalling zijn, maar 4 uur na de bevalling naar huis. Belangrijk om te weten is, is dat je partner dan niet mee mag naar de couveuse afdeling of operatiekamer. Wees dus extra voorzichtig!
 • De bezoekregeling in het ziekenhuis geldt ook voor de kraamafdeling. Tussen 18.00-20.00 uur maximaal 1 uur bezoek. Tijdens het bezoekuur kunnen er geen twee personen meer afgewisseld langskomen op de afdeling maar 1. Je partner telt hierbij niet mee (update 22-01-’21).

Kraamperiode:

Normaal komen we na de bevalling meerdere keren bij je thuis. Vanwege corona zullen wij in overleg met jullie afstemmen wat nodig is in de zorg; een huisbezoek of telefonisch. We komen sowieso één keer op huisbezoek.

Nacontrole 6 weken na de bevalling:

De nacontroles kunnen op de praktijk plaats vinden. Mocht je dit liever telefonisch doen, laat ons dit weten.

Verloskunde student:
Na overleg met de opleiding hebben we besloten de stage van Noa Rozemeijer door te laten gaan. Het is belangrijk dat er nieuwe verloskundigen worden opgeleid om toekomstige tekorten te voorkomen. Noa blijft tot februari 2021 met Irene en Suzanne meelopen. Als de aanwezigheid van Noa niet gewenst, laat je het ons dan weten?
Wil je graag meer weten?
Betrouwbare informatie

Vaccinatie:

Uit studies zijn geen aanwijzingen gekomen dat een coronavaccinatie tijdens de zwangerschap nadelige gevolgen heeft. Maar omdat er nog weinig over bekend is, raden we het op dit moment voor de zekerheid nog af. Het advies is om je na de zwangerschap te laten vaccineren. Heb je gezondheidsproblemen waardoor je een hogere kans hebt om ernstig ziek te worden van corona? Dan zijn de voordelen van vaccineren tijdens de zwangerschap misschien groter dan de (theoretische) nadelen. Overleg met je arts of vaccinatie tijdens de zwangerschap toch beter is. Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen we naar het RIVM .

Avondklok:

Als je tijdens de avondklok naar buiten moet, moet je een ingevulde ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Bij een noodsituatie hoeft dit niet, maar dit gaat om gevallen waar je je niet op kunt voorbereiden, zoals brand of dringende medische hulp. Je kunt je voorbereiden, net als eventueel de oppas voor een broertje of zusje, op de komst van je kind, en daarom kan jezelf en degene alvast de eigen verklaring invullen. De oppas zorgt dan dat zij deze op zak heeft als zij hulp verleent. De verklaring kan geprint worden, maar kan ook digitaal ingevuld worden. Ook mag deze digitaal worden getoond bij controle (bijvoorbeeld op een telefoon). ( Rijksoverheid)

Omdat de situatie soms snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Mocht er aanleiding voor zijn dan zullen deze maatregelen opnieuw bekeken worden en mogelijk opnieuw aangepast worden. Houd daarom onze social media en www.ijmondgeboortezorg.nl in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Wil je meer algemene informatie over het virus? Kijk dan op de website van het RIVM. Hier word je op de hoogte gehouden van de laatste actuele ontwikkelingen en staan de meest gestelde vragen over het virus.