Coronavirus

Corona maatregelen
Ook nu zijn we er voor je

De verloskundigenpraktijken, gynaecologen, echocentra in de IJmond, Rode Kruis Ziekenhuis en kraamzorgorganisaties in de regio IJmond, hebben samen afspraken gemaakt over maatregelen tegen het Coronavirus. Hiermee hopen we jullie de zorg te kunnen blijven geven die jullie van ons gewend zijn. Omdat de situatie soms snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Mocht er aanleiding voor zijn dan zullen deze maatregelen opnieuw bekeken worden en mogelijk opnieuw aangepast worden. Houd daarom onze social media, www.ijmondgeboortezorg.nl  en het RIVM de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Algemene adviezen:

  • Heb je de volgende klachten? Kom dan niet naar de praktijk, maar neem contact op met onze assistente.
    • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
    • Hoesten
    • Benauwdheid
    • Verhoging of koorts
    • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
  • We verzoeken iedere zwangere met klachten zo snel mogelijk een testafspraak te maken, dit geldt ook wanneer je gevaccineerd bent. Dit geldt ook voor je partner of andere huisgenoten. Bel ons opnieuw wanneer je de testuitslag hebt.
  • We vragen partners, huisgenoten en natuurlijk ook jou om niet de grenzen van landelijke adviezen op te zoeken.
  • Werk thuis wanneer je baan dit toelaat.
  • Wij houden zelf zoveel mogelijk 1,5 meter afstand en nemen hygiënemaatregelen.

We begrijpen dat de maatregelen moeilijk kunnen zijn. Je kunt ons altijd bellen. Bij ongerustheid, klachten of bijzonderheden maken we in samenspraak een plan. Door deze maatregelen hopen wij de kans op overdracht terug te dringen. Het is dus voor je eigen veiligheid en onze veiligheid, om continuïteit van zorg te kunnen blijven bieden.

Heb je zorgen? Deel ze met ons!

De gevolgen van COVID-19 lijken voor een gezonde zwangere vrouw meestal niet anders te zijn dan de gevolgen van andere luchtweginfecties die koorts en longontsteking kunnen veroorzaken. Dat geldt zowel voor de moeder als voor het kind. Zwangere vrouwen hebben wel meer risico om ernstig ziek te worden van COVID 19 (en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen) dan niet zwangere leeftijdsgenoten. Ook hebben zwangere vrouwen in vergelijking met niet zwangere leeftijdsgenoten een verhoogde kans om in het ziekenhuis of op de IC (intensive care) terecht te komen.
bron: RIVM
Maatregelen in de zwangerschap
Afspraak op de praktijk

Spreekuren / praktijkbezoek:

  • De vervolgcontroles zijn in normaal controleschema op de praktijk.
  • We willen jullie vragen om een mondkapje te dragen wanneer je onze praktijk bezoekt. We vragen iedereen om rekening te (blijven) houden met (kwetsbare) anderen personen in bijvoorbeeld de wachtkamer en 1,5 m aan te blijven houden.
  • Wij vragen je om je te melden bij de balie van de assistente als je binnen komt. We vragen jou en je partner hier de handen te desinfecteren.
  • We hebben de wachtkamer uitgebreid naar de hal om 1,5 meter afstand te kunnen houden.
  • We willen je vragen om  de afweging te maken of het voor jou nodig is om (elke controle) samen met je partner (en evt andere kinderen) te komen bij een afspraak.
  • Afspraken worden aan de balie gemaakt echter met het raampje gesloten.
  • Op onze praktijk hebben we voorzorgsmaatregelen getroffen om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

RKZ

  • Het ziekenhuis is een openbare ruimte,  we vragen een mondkapje te dragen in het ziekenhuis. Als barende kan deze op de verloskamer af.
  • Heb je een afspraak in het ziekenhuis? Kom zoveel mogelijk alleen tenzij je een ballon krijgt of een versie bij stuitligging(draaipoging) of dit anders is afgesproken.  Alleen zo kunnen we de 1,5m regel borgen. 

Echo’s/pretecho’s:

  • Pretecho’s kunnen helaas niet doorgaan in het EMK(22-12-21).
  • In geval van een echo in het EMK mag je er samen naar toe, indien klachtenvrij.
  • Kinderen, andere familieleden of vrienden kunnen helaas niet mee.
  • Kom op tijd naar de afspraak (niet te vroeg en niet te laat), hiermee voorkomen wij dat er te veel mensen in de wachtkamer zitten.

Informatieavonden bevalling/borstvoeding: 

Zwanger- en ouderschapscursussen

  • Er zijn veel mogelijkheden, voor ieder wat wils, ook nu! Kijk in ons overzicht of op de website van je gewenste cursus.
Bij sommige beroepen geldt dat je recht hebt op vervangend werk vanaf 28 weken zwangerschap wanneer afstand houden niet lukt (zoals in contactberoepen of de kinderopvang). Voor zwangere vrouwen is het nog steeds van belang om 1,5 meter afstand te houden om veilig en gezond te kunnen werken. Dit geldt ook als je gevaccineerd bent.
Bron: RIVM
Bevalling en kraamperiode
Wat is er anders?

Bevalling:

  • Naast je partner kan er een extra persoon bij de bevalling zijn zolang er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Bij een poliklinische bevalling wordt geadviseerd de kennismaking thuis te laten plaatsvinden. Bezoek suite (partner telt niet mee als bezoek), 1 bezoeker tegelijk, broertjes en zusjes mogen met 1 bezoeker mee. Er mogen meerdere bezoekers komen maar niet meer dan een in de kamer. Het wisselen dient buiten te gebeuren, niet op de gang. 
  • Bij zorg binnen de 1,5m wordt een mondkapje gedragen, tenzij jezelf aan het bevallen bent. 
  • Als je positief getest bent op het corona-virus of een sterke verdenking hebt op het corona-virus, beval je met een medische indicatie in het ziekenhuis. Moeder en kind worden extra gecontroleerd. Voordat je het ziekenhuis in gaat zetten jij en je partner/begeleider een mondkapje voor en moeten jullie je handen desinfecteren bij binnenkomst. Jullie worden na binnenkomst opgehaald door een verpleegkundige of verloskundige die beschermende kleding draagt. Indien je partner corona klachten of positief is, mag hij/zij wel bij de bevalling zijn, maar 4 uur na de bevalling naar huis. Belangrijk om te weten is, is dat je partner dan niet mee mag naar de couveuse afdeling of operatiekamer. Wees dus extra voorzichtig!

Kraamperiode:

We komen na de bevalling bij je thuis op bezoek. Soms is een contactmoment telefonisch. We zullen dit met je afstemmen.

Nacontrole 6 weken na de bevalling:

De nacontroles kunnen op de praktijk plaats vinden.

Meer informatie
Vaccinatie

Het advies van zowel de beroepsverenigingen van verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen is om je als zwangere te vaccineren, uiteraard heb jij zelf de regie.

Keuzehulp vaccineren, deze informatie kan je helpen een keuze te maken over vaccineren tegen corona.

Twijfel je? Mogelijk kan de twijfeltelefoon je kan helpen bij het maken van je keuze. Bel 088-7555777 of bezoek www.twijfeltelefoon.nl.  Het landelijke telefoonnummer is iedere werkdag van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar.