Echo’s in je zwangerschap

Wanneer kan ik een echo laten maken?
Echo's in je zwangerschap

Er zijn verschillende soorten medische echo’s. De zorgverzekeraar vergoedt voor iedere zwangere de termijnecho en de 13 en 20 weken echo. Hiernaast is het in je hele zwangerschap mogelijk om een pretecho te doen. Lees hier tips voor je echo bij Echocentrum Juffrouw Ooievaar.

Soms is er door een voorgaande zwangerschap of je medische situatie een reden om een echo bloedverlies, een groeiecho, een placentalokalisatie of een liggingsecho uit te voeren. Op indicatie vergoed je verzekeraar een aantal van deze echo’s.

Hieronder een overzicht van de verschillende echo’s. Wanneer je hier een vraag over hebt horen we dit graag.

Vanaf 7 weken
Vitaliteitsecho

Deze echo op medische indicatie wordt gedaan vanaf 7 weken zwangerschap. Een vitaliteitsecho is bedoeld om de ‘vitaliteit’ van je kind te controleren. De afspraak duurt ongeveer 15 minuten.

Vitaliteitsecho
De termijnecho
Tussen de 10 en 12 weken
De termijnecho

Tussen week 10 en week 12 van de zwangerschap kan met een echo, aan de hand van de lengte meting van het kind, de duur van de zwangerschap worden vastgesteld. Daarnaast wordt gekeken of het hartje klopt, of er sprake is van een eenling- of meerlingzwangerschap en of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt. Soms zal een vaginale echo nodig zijn, omdat dit een beter beeld en dus een nauwkeuriger meetresultaat heeft. De afspraak duurt ongeveer 15 minuten. Laat je ons weten wanneer dit lastig voor je is? De termijnecho wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Tussen de 12+3wk en de 14+3wk
13 weken echo (ETSEO)

Je kunt laten onderzoeken of je kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet. Je kiest zelf of je de 13 weken echo wilt. Ernstige afwijkingen – zoals een open schedel of een groot defect in de buikwand – kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt. De 13 en 20 weken echo/SEO hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Hoewel het kind rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen wel te zien. Als de echoscopiste een afwijking vermoedt, kan je vroeg in de zwangerschap eventueel vervolgonderzoek laten uitvoeren. Ook heb je meer tijd om te bepalen wat je met de uitslag doet. Lees hier meer over de 13 weken echo. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. De 13 weken echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

13 weken echo (ETSEO)
20 weken echo(TTSEO)
Rond 19 weken
20 weken echo(TTSEO)

De 20 weken echo wordt rond de 19 weken uitgevoerd. In deze periode kan je de organen het beste beoordelen. Er wordt gekeken naar de aanleg van de hersenen, de wervelkolom, het aangezicht, het hart, de maag, de nieren, de blaas en de armen en benen van het kind. Er wordt ook gekeken naar de ligging van de placenta en naar de grootte van je kind. Soms is er een herhalingsonderzoek nodig, bijvoorbeeld door de ligging van het kind. Niet alle afwijkingen kunnen op een echo gezien worden. Indien een afwijking wordt geconstateerd of vermoed, dan wordt je doorverwezen voor verder onderzoek. Lees hier meer over de 20 weken echo. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. De 20 weken echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Vanaf 28 weken
Groeiecho

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom er een groeiecho wordt geadviseerd. Bijvoorbeeld omdat je eerder een wat kleiner of groter kindje hebt gekregen, je BMI wat hoger is of omdat je kindje minder groeit dan gemiddeld, of juist meer. Als we vermoeden dat de groei van je kindje afwijkt van het gemiddelde kunnen we een groei-echo voor je inplannen. Bij deze echo meten we de hoofd- en buikomtrek. Daarnaast meten we de lengte van het botje in het bovenbeen. Deze afmetingen vergelijken we met de gemiddelde lengtewaardes van een ongeboren baby. Daarnaast bekijken we ook hoeveel vruchtwater er in de baarmoeder zit. Op die manier krijgen we beter zicht op de groei van de baby. De afspraak duurt ongeveer 15 minuten. De verloskundige zal de groeiecho beoordelen. Heb je een vraag over je echo? Loop gerust bij ons langs.

De groeiecho kan plaatsvinden vanaf de 28e week van je zwangerschap. Wanneer je wordt doorverwezen voor een groeiecho vertellen we je bij welke termijn je de echo het beste kan laten maken. Vaak gaat het om meerdere echo’s (bijvoorbeeld bij 28-30-32 weken of 30-34 weken) om over een periode van meerdere weken de groeicurve te kunnen zien. Wanneer je wordt doorverwezen door je verloskundige voor een groeiecho dan wordt deze vergoed door je zorgverzekeraar. Wij declareren de kosten dan rechtstreek bij hen. Als je zowel voor een groei-echo als een placentalokalisatie bent doorverwezen dan moeten deze onderzoeken op verschillende dagen plaatsvinden in verband met het declareren bij de verzekering wat anders niet goed verloopt.

Groeiecho
Placentalokalisatie
Vanaf 30 weken (32 weken voorkeur)
Placentalokalisatie

Wanneer er bij de 20 weken echo is vastgesteld dat de placenta(moederkoek) laag ligt, controleren we dat na de 30e week van je zwangerschap nog eens. Vaak ligt de placenta na 30 weken zwangerschap niet meer laag. Naast deze meting wordt er naar de hoeveelheid vruchtwater in je baarmoeder gekeken. We proberen deze echo via de buik te doen maar afhankelijk van de lokalisatie van de placenta en de positie van je baarmoeder kan het ook nodig zijn een inwendige (vaginale) echo te maken. De afspraak duurt ongeveer 15 minuten.

Wanneer je wordt doorverwezen door je verloskundige voor een placentalokalisatie dan wordt dit onderzoek vergoed door je zorgverzekeraar. Wij declareren de kosten dan rechtstreek bij hen. Ben je zowel voor een placentalokalisatie als een groeiecho doorverwezen, dan moeten deze onderzoeken op verschillende dagen plaatsvinden in verband met het declareren bij de verzekering wat anders niet goed verloopt.

Vanaf 35 weken
Liggingsecho

We adviseren na 35 weken zwangerschap een liggingsecho als de ligging van je kindje niet duidelijk is of als de baby in stuitligging ligt na de 35e zwangerschapsweek. We kijken met een uitwendige echo hoe het kindje in je buik ligt. De afspraak duurt ongeveer 15 minuten.

Wanneer je wordt doorverwezen door je verloskundige voor een liggingsecho dan wordt dit onderzoek vergoed door je zorgverzekeraar. Wij declareren de kosten dan rechtstreek bij hen.

Liggingsecho
Meld je aan
Kijk, koester en verwonder
Aanmelden echo Of neem contact met ons op
Aan wie doe jij een koester moment cadeau?
Pretecho

In de hele zwangerschap kan je een pretecho laten maken zowel in 2D, als in 3/4D (3D zijn foto’s en 4D bewegende beelden). We hebben een splinternieuw echoapparaat bij Echocentrum Juffrouw Ooievaar en de beelden komen op een groot scherm op de muur. Lees hier meer over de mogelijkheden. Onze ervaren echoscopistes Didi, Fijke-Frouk en Evelien staan graag voor je klaar om je kindje aan je te laten zien! Zie “Ons team“.