Regelen

Bij positieve zwangerschapstest

• Van harte gefeliciteerd! Wanneer je nog geen foliumzuur gebruikt start hier dan alsnog mee.

5-6 weken zwangerschap

• Je kunt je aanmelden bij verloskundige praktijk Heemskerk.
  • Eventueel aanmelden bij moeders voor moeders
    Tot de 16de week van de zwangerschap kun je andere vrouwen helpen die problemen hebben met zwanger worden. Je kunt dit doen door je urine op te vangen. De Stichting Moeders voor Moeders organiseert dit. Je kunt er meer over lezen op de website: www.moedersvoormoeders.nl. Vanaf 6-12 weken zwangerschap kun je je ervoor aanmelden. Als je hieraan mee wilt doen kun je hen bellen voor informatie: 0800 0228070 (gratis).

Rond 12 weken zwangerschap

• Kraamzorg regelen
    Informeer bij je verzekering bij welke kraamzorginstellingen je jezelf kunt aanmelden en meld je aan.

Voor 24 weken zwangerschap

• Eventueel aanmelding zwangerschapscursus regelen.
  • Eventueel erkenning regelen
    Indien je niet getrouwd bent maar wel wilt dat je kind de achternaam van je partner krijgt regel dan de zogenaamde erkenning tijdens de zwangerschap. Dit voorkomt dat je binnen 3 werkdagen na je bevalling zelf naar het gemeentehuis toe moet indien je wilt dat je kind de achternaam van je partner krijgt.
  • Werkgever inlichten en verlof regelen.
    Bij bezoek aan onze praktijk kan je een zwangerschapsverklaring vragen aan de assistenten. Deze is voor je werkgever, die op deze manier rekening kan houden met het plannen van je zwangerschapsverlof.
    Het zwangerschapsverlof mag maximaal 6 weken tot minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum ingaan. In principe heb je recht op in totaal 16 weken zwangerschapsverlof. Mocht je echter later dan de uitgerekende datum bevallen dat “krijg” je deze dagen erbij. Mocht je eerder bevallen dan de uitgerekende datum, dan heb je toch recht op de volle 16 weken.
    Als je werkt als zelfstandige beroepsbeoefenaar of als meewerkende echtgenote dan heb je recht op een ZEZ-uitkering in verband met zwangerschap en bevalling.
    Zie ook http://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/formulieren/AG14001096.aspx

Vanaf 20 weken

• Opgeven voor de gezamenlijke voorlichtingsavond ‘Jouw bevalling’ in het restaurant van het Rode Kruis Ziekenhuis. Deze avond is bedoeld ter voorbereiding op de bevalling zowel voor een thuis- als een poliklinische bevalling. Een gratis avond waarbij je iemand mee mag nemen. Aanmelden is noodzakelijk, klik hier.
  • Eventueel opgeven voor borstvoedingscursus. Een echte aanrader om deze avond bij te wonen voor een goede voorbereiding op het geven van borstvoeding. Deze borstvoedingsavonden zijn gratis en worden in De Jansheeren (Maltezerplein 1, Heemskerk)gegeven. Zie voor meer informatie onder kopje zwangerschap, voeding voor je baby.

Voor 30 weken

• Kraampakket aanvragen
    Informeer bij je verzekering of je recht hebt op een kraampakket. Is dit niet het geval, koop deze kant en klaar of stel hem zelf samen.

Inhoud kraampakket:

• 1 matrasbeschermer
    10 onderleggers (60x60cm)
    1 pak inlegverband
    2 x 12 stuks kraamverband
    2 stretchbroekjes
    1 navelstrengklem
    2 wondkompressen (8,5×5,5cm)
    5 gaaskompressen (10x10cm)
    1 flesje alcohol
    1 flesje handgel (alcohol)
    1 pak zigzagwatten
    1 rol luiertape

Vanaf 36 weken

• Bed op klossen (voorkeur voor 80 cm hoogte) en ondersteek lenen. Klossen en een ondersteek(po) kun je lenen bij de thuiszorg.
  • Eventuele “vluchttas” klaar hebben staan. Mocht je in het ziekenhuis willen bevallen of onverhoopt om een medische reden naar het ziekenhuis toe moeten dan kan deze tas met benodigdheden zonder nadenken meegenomen worden.

Inhoud “vluchttas”:

1. Zwangerschapskaart van verloskundige praktijk Heemskerk
  2. Kleding voor jezelf
  3. Kleding voor je kind
  4. Toiletartikelen
  5. Fototoestel
  6. Maxicosi
  7. Belangrijke telefoonnummers (kraamzorg)

Vanaf 37 weken

• Kraampakket en andere benodigdheden in huis
Gerealiseerd door RM Webcreaties